Bestill din ferie

Live-kamera Nordlyset

Live-kamera Nordlyset

Velkommen til Polarcamps live-kamera. På denne direktesendte videostrømmen får du en høykvalitets sanntidsvisning av nattehimmelen på Polarcamp. Det viser midnattsola om sommeren og nordlyset om vinteren.

For å se på direktesendingen, dra progresjonslinjen til slutten. Sirkelen ved siden av ‘Direkte’ vil bli rød, og bekrefter at du ser på i sanntid. Hvis du vil gå tilbake til tidligere deler, drar du progresjonslinjen tilbake langs tidslinjen.

YouTube player

Når kan jeg se nordlyset?
Kort svar: Om natten, om vinteren!

Nordlys skapes av partikler fra solstormer, som kolliderer med planetens atmosfære. Når partiklene treffer atmosfæren vår med en viss hastighet, skapes det en kjemisk reaksjon som vi oppfatter som nordlys. Disse partiklene kan nå planeten vår når som helst i døgnet, men lyset fra reaksjonen er alt for svakt til å være synlig i vanlig dagslys. Derfor blir de fleste nordlys observert sent på kvelden eller om natten.

I Nord-Norge vises nordlys vanligvis mellom 20:00 og 03:00 på grunn av planetens posisjon på det tidspunktet. Men når solstormene er sterke nok, er det mulig å fange nordlyset både tidligere og senere på natten. Spesielt midt på vinteren, når solen aldri går over horisonten i det arktiske området.

Hvorfor er Polarcamp et bra sted for å se nordlyset?
Kort svar: På grunn av den ideelle geografiske posisjonen!

Når en solstorms magnetfelt når frem til planeten vår føyer det seg sammen med magnetfeltet til jordkloden, og skaper en «aurorasirkel» rundt nord- og sørpolen. Jo sterkere solstormen er, jo større utbredelse får nordlyssirkelen. KP-indeksen er en verdi som brukes til å evaluere den forventede utbredelsen til nordlyssirkelen på en gitt natt. Ved KP 1 vil nordlys bare være synlig nærmere nord- eller sørpolen. Selv om det ikke skjer ofte, betyr en KP-indeks på 9 at nordlyset kan være synlig selv i Sør-Europa, som i Tyskland eller Frankrike.

Med en beliggenhet nær 66. nordlige breddegrad kommer Polarcamp potensielt innenfor KP 3, så vi kan få besøk av det grønne sløret ganske ofte. I tillegg ligger Polarcamp i et område langt unna lysforurensning, og med et stabilt klima. Disse faktorene er viktige siden lysforurensning påvirker den opplevde intensiteten til nordlyset negativt. I tillegg vil en overskyet himmel ganske enkelt blokkere lyset.

Hvordan kan jeg oppleve fargerike, dansende nordlys?
Kort svar: Kom og besøk oss her i nord!

KP-indeksen indikerer kun hvor langt sør (fra Nordpolen) det vil være mulig å se nordlyset. Fasongen, lysstyrken og fargene til nordlyset avhenger av andre faktorer ved solstormen: Hastigheten og tettheten til protoner i stormen, samt hvordan jordas magnetfelt vil reagere på solstormens magnetfelt.

Siden vi ikke har kontroll over naturkreftene, er det beste du kan gjøre å komme deg så langt nord du kan, og med litt flaks får du se nordlyset. Noen netter vil det se ut som en grønn bue som krysser himmelen. Andre netter vil det være som et grønt slør over hele himmelen eller en fargerik gardin av dansende lys.

Read about other exciting experiences at Polarcamp and plan your stay here!